Богомил Николов уточни, че в последните дни има скок на цените

Има и реални Коледни намаления, има и подвеждащи”, каза в предаването „Здравей, България” Богомил Николов от „Активни потребители”.

 

Най-масовият трик е да бъде завишена старата цена, за да може да се получи по-голям процент намаление. Според него потребителят е безсилен, защото той няма как да провери каква е била предишната цена. „При съмнения или много драстични проценти, всеки може да се обръща към Комисията за защита на потребителите”, каза той.

 

„Най-опасни са дългосрочно обвързващите договори, които се сключват в резултат от шумно рекламирани промоции по празниците”, каза Николов на въпрос как да се предпазим от измамните оферти по Коледа и Нова година.

 

Той допълни, че това не е най-доброто време за вземане на кредит, защото тогава човек отделя най-малко време да проучва условията и да сравнява офертите. Затова вероятността да направи неудачен избор е доста голяма.

 

Много хора се изкушават да си финансират празниците или почивката чрез бързи кредити. „Лихвата обаче понякога е трицифрена сума и това е неизгодно”, каза още Николов.

 

На въпрос ще похарчат ли българите повече пари по празниците отколкото имат, експертът отговори, че може би ще има и такива хора.

 

„Предишни години ни е правело впечатление, че голямото струпване ставаше в последните дни, а сега е по-рано”, каза той. По думите му е хубаво покупките да се правят по-рано, а не в последните дни, защото има скок на цените.

 

Цялото интервю с Богомил Николов гледайте във видеото.