Заради студа работното време във фирмите е намалено

Най-студено в последния ден от седмицата беше в Кюстендилско. Денят в областта започна мразовито. В 8 сутринта, когато хората тръгваха за работа, градусите бяха минус 20.

 

Заради студа в една от поддържащите фирми в града работното време е намалено, а през четири часа работниците влизат да се затоплят в специално помещение.

 

Минусовите температури принудиха областната управа в Кюстендил да изготви специален план за действие при критично ниски температури. Създадени са временни КПП-та, които да следят за закъсали шофьори по пътищата. Освен това се проверяват условията за труд във фирмите в областите Благоевград и Кюстендил.

 

„Проследява се дали са облечени с топли дрехи, с топли обувки, работят на съкратено работно време, тоест по-често се прибират на затоплени места ,където са им осигурени топли напитки и се следи за това, да не се получи измръзвания, да не се наруши здравословно им състояние”, каза Владислав Стойков, областен управител на Кюстендил.

 

„Работодателят е длъжен да изведе хората и да преустанови работа. Друга възможност е да създаде кабинки с отопление, да промени режима на труд и почивка”, коментира Петър Попадиин от Инспекцията по труда в Благоевград.

 

Пътищата в страната са проходими при зимни условия, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура”. Оттам обаче обмислят въвеждането на солени глоби от по няколко хиляди лева за водачи, чиито автомобили не са оборудвани за движение при зимни условия.