Решението си той обяви в открито писмо до министър-председателя Жан-Марк Еро

Големият актьор Жерар Депардийо се отказва от френското си гражданство. Решението си той обяви в открито писмо до министър-председателя Жан-Марк Еро, публикувано във вестник "Журнал дьо Диманш".


В началото на седмицата стана ясно, че Жерар Депардийо се е преместил от Франция в Белгия и си е купил къща в малкото градче Нешан, близо до френско-белгийската граница.


Стъпката на големия актьор е в отговор на предстоящото от 1 януари  въвеждане на 75-процентен данък върху годишните доходи от над 1 милион евро.


Самото преселване на Депардийо в Белгия предизвика остри реакции сред френските политици, както от левицата, така и от десните партии. Последваха и остри думи от страна на премиера Жан-Марк Еро.


В ефира на обществената телевизия Франс 2 той нарече "жалко" и "достойно за презрение" решението на Депардийо да се изсели от Франция. Точно е и причината актьорът да се откаже от френското си гражданство. "Кой сте Вие, че да ме съдите, господин Еро, пише в писмото си Жерар Депардийо и добавя, Ние с Вас повече нямаме обща родина. Аз съм истински европеец и гражданин на света, както ме учеше моят баща."