80 полицаи ще се грижат за сигурността на пътя, заявиха от КАТ - София

От столичната пътна полиция очакват още на 21 декември следобед 300 000 автомобила да напуснат София.

„80 пътни полицаи ще се опитат да улеснят изнасянето на колите. Те ще бъдат разположени на основните пътни артерии, по които преминава потокът”, съобщи началникът на „Пътна полиция” – СДВР главен инспектор Богдан Милчев.

Водачите ще бъдат проверявани за алкохол и наркотици, а автомобили, които са технически неизправни, ще бъдат спирани.

„Състоянието на гумите, светлините, чистачките са много важни при зимни условия. Също така автомобилът трябва да е зареден с достатъчно гориво, тъй като се предполага, че може да попадне в задръствания, колони и предвижването да бъде по-бавно”, посъветва главен инспектор Бойко Рановски от ГД "Пътна полиция".

През миналата година по коледните и новогодишни празници е имало 144 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 13 души, а 174 са били ранени. Тази година от столичния КАТ отчитат положителна тенденция - през декември само един човек е бил убит на пътя. За сравнение за същия период на миналата година те са били четирима.

 „От началото на декември са регистрирани 72 водачи, употребили алкохол, 65 водачи са карали без книжка, 16 - без гражданска отговорност, 1386 са репатрираните автомобили, 2251 водачи са карали с превишена скорост, от тях 1251 са в район на пешеходни пътеки”, обясни главен инспектор Милчев.

За същия период са били глобени над 1000 пешеходци за неправилно пресичане.

От началото на годината досега 20 души в София са се качили зад волана след употреба на наркотици.