В празничните дни частен инвеститор започна да застроява 29 декара от крайбрежната ивица

Регионалните структури на ДНСК и министерството на околната среда и водите в Бургас започнаха тази сутрин проверка на документацията, даваща право на строеж върху терена в Несебър, който според природозащитници, се простира върху пясъчни дюни.


Намерението е върху 29 декара да бъде изграден жилищен комплекс. Нова телевизия първа съобщи, когато в празничните дни работата на терена започна.


Проверката на експертите от двете институции се извършва в Община Несебър. От Регионалната екоинспекция проверяват за промени, свързани с плътността на застрояването, за които не са информирани от страна на инвеститора. Такива обаче са били извършени миналата година и за тях има документи.


От еко-инспекцията потвърдиха, че теренът попада в НАТУРА 2000 по директивата за хабитатите.


„Минал е процедура по екологична оценка, след това 2008 г. е направен доклад по оценка за съвместимост. Така че всички изискуеми процедури, които са свързани с  НАТУРА 2000 са минали. Така че не е защитена територия, а е зона. Но в тая зона не е забранено строителството. Разрешава се след съответната процедура и тази процедура е проведена”, обясни за Нова телевизия Бойчо Георгиев, директор РИОСВ-Бургас.


От Строителния контрол пък проверяват изрядността на строителните книжа и съгласувателните писма и дали отговарят на Подробния устройствен план, с който е сменен статута на терена.


Според Държавния строителен контрол подробният устройствен план на Несебър, който е в сила от 2007 г., подлежи само и единствено на пряк съдебен контрол.


Прокуратурата може да бъде сезирана от държавни институции, и то ако се открият сериозни нарушения. ДНСК от своя страна може да отмени строителното разрешение при констатирани пропуски. Инвеститорът обаче има право да ги отстрани и да обжалва това решение в 14-дневен срок.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Цеца Алексова