Парите няма да стигнат до хората заради слаб интерес към зеленото земеделие и бавни процедури

Скандал с пари от еврофондовете избухна в първите дни на новата година. Според днешните вестници България може да загуби над 200 млн. евро от парите, отделени за нас. В отговор от земеделското министерство обявиха, че  губим 51 милиона за развитие на селските райони. Парите няма да достигнат до земеделците заради слаб интерес към зеленото земеделие и бавни процедури, признаха от Държавен фонд „Земеделие”.

 
За риска от загуба на европейски средства първи сигнализираха от вестник „Сега”. По техни сметки в мудно вървящи процедури ще потънат около 234 млн. евро. От фонд „Земеделие” признаха, че няма да успеем напълно да усвоим европейската помощ за селските райони, но загубата ще е много по-малка.
 
Изгубените средства са от бюджета на програмата за 2010 г. Тогава обаче темповете на усвояване на европейски пари за селските райони все още са бавни, обясняват от фонда. 
 
„Проблемът беше, че ние нямахме договорени средства за първите две години, за да могат да постъпят заявките за плащания”, обясни изпълнителният директор Румен Порожанов.  
 
По-сериозният проблем обаче идвал от така наречената втора ос на програмата. По нея земеделските производители могат да кандидатстват за агроекологични плащания. Брюксел обаче не разрешава средствата да се пренасочват за други дейности и, след като интерес към зеленото земеделие почти нямало, на практика парите се губели.
 
Все още под въпрос са и близо 100-те милиона евро, които общините получиха авансово. Парите бяха прехвърлени към местната власт като спасителна мярка, след като не бяха напълно усвоени за модернизиране на земеделските стопанства. Брюксел обаче все още не е дал разрешение за това.
 
Репортер: Георги Георгиев