Средно жител на планетата консумира годишно около 43 килограма
Повече от 300 милиона тона месо са произведени миналата година. Средно жител на планетата консумира годишно около 43 килограма. Това сочат данни на Организацията по прехрана и земеделие на обединените нации. Стойностите са рекордни, а тенденцията е да продължат да се увеличават.
„Месото винаги е имало така или иначе един много по-висок символичен статус - то е първо равнозначно на благосъстояние, второ е престиж, власт и сила и трето това е удоволствие”, обясни проф. Райчо Пожарлиев – преподавател в Софийски университет „Св. Климент Охридски”.
Не всички обаче виждат нещата по този начин. На друго мнение е журналистът Красимир Проданов,който е вегетарианец от 23 години.
„Вегетарианската храна е като правене на любов - всичко трябва да е бавно и старателно, с много внимание към детайла. В наши дни хората нямат време и предпочитат нещата да се вършат бързо - бързо да ходим на работа, бързо да се връщаме, бързо да ядем”, отбелязва журналистът.
Хора като Красимир обаче са по-скоро малцинство. Ако преди 50 години производството на месо беше около 70 милиона тона годишно, през 2011 г. то почти достига 300 милиона. Миналата година цифрата вече е надскочена.
Наблюдава се тенденцията обаче, че консумацията на месо в развитите страни да спада – от 81 килограма на глава от населението преди 7 години , на 79 през 2012 г.
В развиващите се държави данните сочат обратната тенденция – растеж от 30 на 33 килограма годишно.
„В рамките на Западния свят наистина намалява поради най-различни съображения, едно от които е, разбира се, новата екофилософия, но също и поскъпването на месото, както и увеличаването на стандарта на живот в най-големите потенциални консуматори, каквито са Индия и Китай”, смята проф. Пожарлиев.
Средно жител на Европейския съюз яде годишно 15 килограма телешко, 41 килограма свинско и 24 килограма пилешко месо. Сумата е много над средната за света.
Въпреки статистиките според вегетарианеца Красимир това е до време:
„Западният модел на живот изчерпва своите ресурси, в един момент хората се оказват болни, в един момент хората искат да се върнат към себе си и става така, че модерният динамичен човек се отказва от месото.”
Повече по темата гледайте във видеото.
Репортер: Марина Цекова