Предложения на митрополит Кирил бяха отхвърляни два пъти, днес се обсъждаха да трети

В различните епархии на Българската православна църква днес се избират представителите, които ще гласуват за следващия патриарх. Най-проблемни се оказаха изборите в Софийската патриаршия.

Петнайсетте епархии трябва да излъчат 80 делегати. Сред тях ще са, както представители от църквата, така и граждани, които ще имат право да посочат наследника на патриарх Максим.

Освен тези участници на предстоящия Патриаршески събор ще се включат и всички митрополити и представители от манастири.

Именно изборът на четиримата делегати, които не са от клира и представляват Софийската епархия , създаде най-сериозен проблем.

Предложенията, направени от митрополит Кирил, бяха отхвърлени два пъти. Днес те се обсъждаха за трети път.

От митрополията излязоха с изявление, според което имало тенденция за саботиране на избора на патриарх.

За част от архиерейските наместници в Софийската митрополия неофициално се знае, че са близки до пловдивския митрополит, който се опитва да попречи на безпроблемното провеждане на изборите.

От своя страна пловдивският митрополит Николай официално обяви,  че не иска да бъде избиран за патриарх и добави, че за него е необяснимо защо продължават спекулациите по този въпрос при положение, че уставът е казал ясно кой не може да бъде избираем. А пловдивският митрополит Николай не може, тъй като няма навършени години.