Депутатите осъдиха с декларация нападението срещу Доган

 

Народното събрание осъди в декларация опитът за атентат срещу почетния председател на ДПС Ахмед Доган.
 
„Категорично осъждаме опита за покушение срещу Доган, призоваваме всички политически сили, обществени организации и граждани да се разграничат от този акт на посегателство, разграничаваме се от опитите за героизиране на автора на покушението предвид тежестта на извършеното от неговото престъпление, настояваме компетентните органи да поемат своята отговорност и да осъществят пълно и ефективно разследване и да разкрият причините и подбудите, призоваваме цялото българско общество към толерантно и отговорно поведение”, пише в документа. 
 
„Народното събрание не може да остане безучастно пред този безпрецедентен акт на посегателство срещу живота, срещу безопасността на един от най-значимите политически лидери от прехода. Отзвукът от този атентат в българското общество, за съжаление, не беше еднозначен. Той породи както сериозни възражения, така и някои недопустими коментари, които поставиха под въпрос неговата същност и значение. Ето защо Народното събрание, като висшия орган в демократична България, не може да остане безучастно пред едно такова посегателство", заяви депутатът от ДПС Четин Казак.
 
Срещу декларацията възразиха националистите от „Атака" с аргумента, че така темата се преекспонира и се дава мотив на случая да се гледа като на опит за политическо покушение, за да се разпалва езикът на омразата.
 
„Тук е записано, че този акт заплашва гражданския мир в страната. Кого противопоставя този акт и как заплашва гражданския мир? Аз не виждам, след като атентаторът не е изразил никаква политическа идея, не е изразил никакъв протест. Единственото, което е излязло като документация, е, че е казал, че иска да уплаши Доган”, коментира Станислав Станилов от „Атака".
 
Сините не участваха в гласуването.