Румънците имат най-малко в банката

Всеки трети жител на Европейския съюз не разполага със собствени спестявания, а половината от испанците и италианците харчат в момента спестените си „бели пари за черни дни”.

Данните са от ново социологическо проучване, за което съобщи Би Би Си. Според анкетата най-много хора със спестовни влогове живеят в Люксембург – 89% от гражданите на малката държава имат средства в банката. На дъното по този показател се нареждат румънците – 48%.

Близо половината от европейците заявяват, че ще могат да изкарат само три месеца, ако останат без доходи, отбелязва Би Би Си. За 47% от европейските граждани обаче този срок се оказва доста дълъг. Те са категорични, че парите, с които разполагат „настрана” няма да им стигнат за цяло тримесечие.

Най-доволни от размера на банковите си сметки са холандците и германците (съответно 47 и 46%). Най-недоволни от спестяванията си се оказват чехите (38%), следват ги италианците и испанците (36%).

В продължаващата криза европейците са принудени да се ограничават в покупките. Две трети от жителите на ЕС се оплакват, че се налага да съкратят разходите си за облекло, козметика и развлечения. В същото време сметките им за образование и здравеопазване се запазват на същите равнища.