Премиерът коментира темата на влизане за КСНС

Трети час продължава заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. Ситуацията в Близкия Изток бе една от обсъжданите теми. Според президента Росен Плевнелиев по този казус трябва да се вземат сериозни и адекватни мерки, така че случващото се в Близкия Изток да не окаже влияние върху сигурността на страната ни.

 

Междувременно стана ясно, че вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов ще докладва за хода на разследването на атентата в Бургас, като там все още не е ясна официалната позиция на българските институции.

 

Чуждестранни медии, сред които и „Уолстрийт Джърнъл”, твърдят, че българските власти предстои да обявят, че зад терористичния акт стои групировката „Хизбула”.

 

Премиерът Бойко Борисов също коментира темата, но на влизане в заседанието. Той отговори и на коментарите, че службите са искали да го привлекат като техен агент, предизвикани от разпространената информацията, че той има близки контакти с оперативно интересни лица от криминалния контингент.

 

В новата порция документи публикувани на сайта „Биволь” се споменава и че фирмата на Бойко Борисов за охрана е била разработвана от службите. Всъщност „БУДА Инвест” е обща фирма на Бойко Борисов и Алексей Петров, за която се твърди, че никога не е развивала дейност. 

 

Друга тема на заседанието бе нападението над Ахмед Доган. „Известна е моята позиция, както и позицията на всички парламентарно представени политически сили – нападението над Доган е недопустим акт на посегателство, който нанесе вреди на репутацията на България. Надявам се политическите партии да поемат ангажимент да не използват този акт за политически цели и в публичните си изяви, да се въздържат от непремерени реакции и реторика, която може да предизвика обществено напрежение”, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на Консултативния съвет по национална сигурност.

 

Държавният глава очаква до края на април парламента да приеме пакета от закони в сферата на сигурността.

 

Повече по темата може да гледате във видеото.

 

Репортер: Деница Суруджийска