Кийт О'Брайън е обвинен в "неуместно поведение" спрямо млади свещеници

Главата на католическата църква във Великобритания се оттегли от поста си след скандал. Кардинал Кийт О'Брайън е обвинен в "неуместно поведение" спрямо млади свещеници. Ватикaнът прие оттеглянето на кардинала.

 

Скандалът около Кийт О'Брайън е пореден удар за католическата църква.

 

Британецът е обвинен в "неуместно поведение" спрямо трима свещеници и един бивш свещеник през 80-те години на миналия век. Въпреки че в обвинението не се споменава сексуално посегателство, спекулациите са, че става дума имено за това.

 

Кийт О'Брайън отхвърли обвиненията, но днес се оттегли от поста. Иронично, О'Брайън е известен с крайните си позиции срещу хомосексуализма, а още - срещу абортите и евтанзията.

 

Бенедикт XVI-ти промени правилата за избор нов папа. Издаденият днес указ позволява Конклава на кардиналите да се събере по-бързо. Традиционно кардиналите се събират 15 до 20 дни след овакантяване на престола. По новите правила това може да стане веднага след оттеглянето на Бенедикт в четвъртък. Целта е новият папа да бъде избран до 17 март и да подготви честването на великден на 31 март.