Започват собствени протести, първият е на 14 март

Пенсионерски организации поискаха от служебния премиер Марин Райков да наложи двумесечен мораториум върху „огромните сметки за ток на възрастните хора”.

 

„Поради драматичното положение на пенсионерите, много от които са на границата на физическото оцеляване през зимните месеци, ние официално искаме служебното правителство да наложи двумесечен мораториум за изплащането на тези сметки от всички пенсионери”, се казва в писмото до Райков, цитирано от БГНЕС.

 

В обръщението си до служебния премиер възрастните хора отбелязват, че поради създалата се критична ситуация с изплащането на „ненормално високите сметки за ток и парно”, голяма част от българските пенсионери не са в състояние да погасят своите задължения към електроразпределителните и топлофикационните дружества на територията на цялата страна.

 

От писмото става ясно, че Обединените пенсионерски съюзи „подкрепят усилията на всяко правителство, имащо волята да ликвидира античовешкия диктат на монополите в България”.

 

Пенсионерите обаче предупреждават, че търпението им е изчерпано и обявяват, че започват собствени протести, първият от които ще бъде на 14 март и ще се проведе на площад „Александър Невски” и пред Министерския съвет.