Отец Гарена отказвал да плаща такса за вход

Свещеник разби бариерата на гробищата в Кърджали, вместо да плати такса за вход с автомобила си. Отец Петър Гарена счупил устройството два пъти за два дни в знак на протест срещу събирането на пари


Таксата се събира отдавна. Досега обаче това е ставало от служител. Преди два дни е била поставена автоматична бариера, която се вдига след пускането на монета от 50 стотинки на излизане. Вчера обаче енорийският свещеник отец Петър Гарена се вбесил и счупил бариерата. Същото се повторило и тази сутрин.


Християнското население в града е подложено на една подигравка. Като лешояди се нахвърлят и просто няма нещо, от което те да не се стремят да смучат”, коментира Гарена.


Гневът на свещеника се дължал на недоволството на миряните, които протестирали срещу превръщането на смъртта в бизнес. 


След случката от общината промениха мярката да се събират пари от свещениците за влизане в гробищата. Таксата за всички останали обаче остава.


След като автоматичната бариера вече е извън строя, засега влизането на автомобили ще се осъществява по стария начин – отново чрез бариера, но ръчна.


Кметството няма намерение да търси отговорност на отец Петър. За чупенето на бариерата обаче има два сигнала в полицията.


Репортер: Димитър Иванов