Щатите са готови да защитят Южна Корея и Япония от всяка заплаха на Северна Корея

Съединените щати ще защитят себе си, Южна Корея и Япония от всяка заплаха на Северна Корея. Това заяви категорично американският държавен секретар Джон Кери. Той определи войнствената риторика на Северна Корея като "неприемлива". 


На съвместна пресконференция с гостуващия южнокорейски външен министър Джон Кери заяви пред журналисти, че количеството враждебна лексика от страна на Северна Корея през последните седмици е "изключително". Той предупреди изолираната държава да не храни никакви съмнения, че Съединените щати ще изпълнят договорните си задължения към съюзниците в региона. 


Кери направи тези забележки, след като Пхенян обяви, че ще възобнови експлоатацията на спрените през 2007 година инсталации в ядрения център в Йонбьон, включително реактора с плутоний и завода за обогатяване на уран. И двете съоръжения могат да произвеждат гориво за направа на ядрено оръжие. 


Междувременно, Вашингтон изпрати два ескадрени миноносеца към Корейския полуостров, за да укрепи противоракетната отбрана в региона. Говорителят на Пентагона не потвърди, че разполагането е в отговор на покачващото се напрежение със Северна Корея, като подчерта, че корабите са изпратени в района, а не конкретно към севернокорейските брегове.