Взривиха обменно бюро в Хасково, вероятният мотив – сплашване

Ситуацията с реките и водоемите днес е спокойна. Нивото на река Дунав се е понижило в началото на българския участък. Най-проблемен остава районът край Лом, където нивата са се покачили отново с 9 см и вече надскачат 770 см. Това са едни от най-високите нива, отчитани за последните 5 години. Проблеми създаваше река Струма, като над 100 дка от земите край с. Генерал Тодоров бяха залети. Само за денонощие реката там е изяла над 2 метра от брега.

 

Продължава контролираното изпускане на някои от язовирите. Всички водни съоръжения са под постоянно наблюдение.

 

Взривиха обменно бюро в Хасково. Взривът е бил поставен пред входа на бюрото – избити са прозорците и таванът на помещението. Засега няма данни за кражба, а обстоятелствата около случая се изясняват. Според съседите най-вероятно става дума за сплашване.

 

САЩ не смятат, че на Корейския полуостров ще има война. След седмица на бомбастични заплахи от Пхенян и обещания за ответен удар от Южна Корея Белият дом омаловажи ситуацията. Говорител на президента Барак Обама предположи, че преместването на ракети със среден обсег на действие най-вероятно е с цел пробни изстрелвания.

 

Конституционният съд на Португалия обяви част от мерките, наложени от правителството, за противоречащи на основния закон. Четири от наложените в последния бюджет девет мерки за икономии трябва да отпаднат. Според съда правителството няма право да премахва летните бонуси за служителите в публичния сектор и пенсионерите.

 

Подробности за водещите новини от съботния ден ще научите от видеото.