В Свищов се вият километрични опашки, фериботът изнемогва

Продължават проблемите с трафика на българо-румънската граница. Въпреки че снощи беше възстановено движението на камиони с тегло над 10 тона по "Дунав мост", останаха километричните опашки в Свищов. Повече от 200 шофьори чакаха с часове, за да се качат на ферибот. Заради проблем в комуникационната система обаче превозването на камионите по реката беше преустановено.

 

По-късно с намесата на Министерството на външните работи беше разрешено единият от фериботите да пътува денонощно. Той обаче е с капацитет да превозва само по три ТИР-а. Така не се стигна до значително облекчаване на трафика.

 

Опашката от товарни автомобили в Свищов би трябвало да приключи тази нощ, каза пред Нова ТВ зам.-кметът на Свищов Пламен Александров, като се позова на оценката на Гранична полиция и митническите служители. По думите му през нощта са превозени почти 100 ТИР-а.

 

Проблемът с трафика през Дунав не бил толкова в капацитета, а по-скоро показал, че границата със северните ни съседи все още е граница и разделя две държави на Европейския съюз, посочи Александров и добави, че обещаният трети ферибот от румънска страна все още не е пристигнал.

 

Аварийният ремонт на „Дунав мост” приключи преди определения краен срок – 13 април. Движението на товарни автомобили над 10 тона е възстановено.

 

Два камиона преминаха експериментално през ремонтирания временно панел, за да се види как конструкцията понася натоварването. Точно в 20:00 ч. започна и масовото пропускане на камиони през съоръжението. Преминаването обаче става само в едното платно, при ограничение на скоростта до 20 км в час. В момента върху деформирания панел са поставени трисантиметрови метални плочи, а натоварването е разпределено върху здравите части от конструкцията.

 

Репортер: Боряна Цветкова