Това предвижда програма за повишаване на раждаемостта в Общината

Всяко дете в Кюстендил на безплатна забавачка от догодина - това предвижда програма за повишаване на раждаемостта в Общината. Освободени от такса ще бъдат всички деца, родени след първи януари 2013 г.  


Ивана Кирилова очаква второто си дете през август. Тя е една от майките, която ще се възползва от безплатната забавачка. 


„Таксата ни е някъде около 44 лева, не получавам детски, защото доходът ни е някъде около 30 лева над допустимото и би било чудесно, наистина при първите три дечица в семейството някой да подпомага бюджета”, обясни майката.


Ако програмата срещне одобрението на Общинския съвет, таксите за ясла и детска градина ще отпаднат още от следващото лято


„За целта обаче родителите им трябва да работят или да бъдат регистрирани в Бюрото по труда, да не са отказвали работа, която да им е предложена или да не са освобождавани заради подобно нещо, заради недобросъвестно отношение към тази работа”, поясни кметът на Община Кюстендил Петър Паунов.


Таксите ще бъдат поети от дарители и европейски програми. Ще се разчита и на студенти-доброволци, които да работят в детските заведения.


От детските градини в Кюстендил приветстваха идеята. 


От Общината ще настояват идеята им да прерасне в национална стратегия


Повече гледайте във видеото.