Теглили са над милион стари лева от две банки

Бизнесмените Георги Агафонов, Младен Мутафчийски и Красимир Стойчев са сред кредитните милионери, които имат досиета от бившата Държавна сигурност. Това оповестиха от комисията, която ги разсекретява. Оттам разкриха кои са били агентите длъжници на две от фалиралите банки – „Балканбанк” и „Тексим”.

 

Към момента разсекретените кредитни милионери с досиета са общо 33. Комисията по досиетата разсекрети всички агенти на Държавна сигурност, които са взели кредити за над 1 млн. стари лева от тези две банки.

 

От „Балканбанк” са забогатели 30 души с досиета. Кредитните милионери от „Тексимбанк” са трима. Сред знаковите имена най-голям длъжник е бизнесменът от туристическия бранш Младен Мутафчийски. Той дължи на „Балканбанк” над 4 милиарда стари лева, при това без лихвите. Регистриран е в Първо главно през 1980 година като секретен сътрудник. Псевдонимът му е бил Михайлов.

 

Под името агент Танев на контраразузнаването е сътрудничил създателят на първия GSM оператор у нас Красимир Стойчев. Той е започнал работа за Второ главно управление през 1984 година. В списъка на длъжниците фигурира с два необслужвани кредита към „Балканбанк” за почти 3 милиарда стари лева.

 

Бившият депутат от Българския бизнес блок Георги Агафонов, или агент Здравков, дължи значително по-малко. Кредитът му е в размер на 1,2 млн. стари лева. Сътрудничил е 2 години на военното контраразузнаване.

 

Това са длъжниците само на тези две банки. Дотук са проверени 288 кредитни милионери. Предстои комисията по досиетата да провери и оповести длъжниците с досиета към останалите фалирали банки.