Християни сме, не гледайте само властта и келепира, призова Бозов

Общинският съвет във Варна изненедаващо отстрани от длъжност временния кмет на града – доцент Христо Бозов и назначи на негово място друг - Димитър Николов

 

Това стана по-малко от месец, след като Бозов положи клетва след оставката на Кирил Йорданов. Мотивите за отстраняването на Бозов са, че не се справял със задълженята си и нямало видима промяна в града. 

 

Протестиращите и отстраненият обаче твърдят, че рокадата е заради нарушени интереси и непослушание.

 

Отстраняването на Христо Бозов е поискано от 33-ма общински съветници и по предварителна информация е инициирано от заместник-председателите Иван Портних, Янко Станев и Владимир Тонев. 

 

„Виждам, че не всички ме гледате право в очите. През последната седмица се опитваха да ми окажат натиск в една или друга посока, но видяха, че това, което опитват, няма да стане. Учудвам се, че две седмици преди изборите ме сменят с човек, който ще бъде политически пристрастен”, коментира Бозов.

 

„Кирил Йорданов е един невероятен фокусник, който като стоножка се е разчеквал между всички, за да угоди. Явно Бозов не го умее”, каза общинският съветник Костадин Костадинов.

 

Според противниците на отстраняването и според протестиращите Бозов е нарушил сериозно различни интереси. Той инициира редовни срещи с гражданите и проверки на всички дирекции и общински предприятия.

 

„Не става въпрос за дългосрочна оценка на Бозов, а за негативна оценка на администрацията след неговото избиране”, уточни съветникът Янко Станев. 

 

По този начин промяна няма да има – на час по лъжичка се случват нещата, ние това няма да го допуснем. Именно затова днес оттегляме подкрепата си към него”, подчерта председателят на ГЕРБ във Варна Иван Портних. 

 

Новият временен кмет е архитект Димитър Николов, заместник-кмет по европейските въпроси, представител на мнозинството от ГЕРБ. Заяви, че няма претенции да е независим. Той каза, че не очаква напрежение, защото „не мисля, че нещо кой знае какво се е случило. Това е временно изпълняващ длъжността за два месеца – най-много”. 

 

Гражданите в залата заплашиха, че ще линчуват съветниците заради случилото се, а Христо Бозов съобщи, че обмисля дали да се кандидатира за кмет, въпреки че не е искал това.

 

„В крайна сметка ние сме християни – замислете се за това, не гледайте само властта и келепира”, призова Бозов. 

 

Димитър Николов е на 46 години. Има 20 години стаж като архитект, 8 от които в администрацията като главен архитект, началник-сектор Варна в дирекцията за строителен контрол, шеф на отдел по регионално развитие в областната администрация. От 2003 до 2007 г. е председател на Камарата на архитектите.

 

Репортер: Искра Урумова