Втори ден на протести за парка “Гези” родиха ожесточени сблъсъци по улиците на Истанбул и Анкара

Турските сили за борба с безредиците използваха сълзотворен газ и водна струя, за да разпръснат демонстрантите в Истанбул и столицата Анкара във втория ден на нестихващи протести – първият силен антиправителствен изблик срещу управлението на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

 

Напрежението се покачи, след като в петък полицията се опита да разтури протестна акция срещу разрушаването на парка „Гези” край известния площад „Таксим” в босфорския мегаполис. Планът на властите за реорганизация на пространството предвижда на мястото да бъде построен нов търговски център. Реконструкцията цели и облекчаване на трафика в района, но предвижда изкореняването на дърветата в зелената площ.

 

В обръщение министър-председателят беше категоричен, че проектът ще бъде реализиран въпреки всичко и че полицията няма да се изтегли от площад „Таксим”, за да гарантира обществения ред. Анализатори, цитирани от BBC отбелязват, че съвсем регионалният проблем е прераснал в израз на обществен гняв по адрес на правителството и управляващата Партия на справедливостта и развитието.

 

В събота сутринта стотици демонстранти преминаха по моста, свързващ азиатската и европейската част на Истанбул в опит да достигнат до главния градски площад. Стигна се до престрелка, в която силите за сигурност изстреляха гранати със сълзотворен газ, на което младежите отвърнаха с дъжд от камъни. На самия площад бяха използвани водни оръдия срещу протестиращите, които скандираха призиви за оставка на кабинета и за „обединение срещу фашизма”. Сблъсъци имаше и в района на Бешикташ.

 

Според разкази на очевидци около 40 хил. души са участвали в шествието в центъра на Истанбул днес. Митингът блокира градския транспорт, а полицията е отцепила района около „Таксим”. Прекъснати са връзките между двете части на града.

 

По официални данни десетки са ранени, най-малко 10 души са приети в болница, а задържаните са повече от 60.

 

В Анкара демонстранти организираха „митинг на солидарността” и скандираха „Навсякъде съпротива, навсякъде е Таксим”. Хиляди демонстранти се събраха в столичен парк. Много от тях носеха бутилки с алкохол в знак на несъгласие с наложените наскоро от правителството ограничения върху продажбата и рекламата на алкохолни напитки. С антиправителствени лозунги част от тях се опитаха да стигнат до сградата на парламента, но бяха спрени от полицията. В същото време в “Tуитър” се появиха множество оплаквания за липсата на достатъчно медийно покритие на бурните протести в страната.

 

По-късно през деня полицията се изтегли от площад Таксим.