Мобилната и интернет комуникацията беше силно затруднена

Над 10 000 души се събраха тази вечер пред Министерския съвет срещу назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС. 

 

Преди това полицията сложи заграждения пред сградата на Министерския съвет.  Шест коли на жандармерията и близо 30 полицейски патрулки са на място. Хората на площад "Независимост" се оплакаха, че нямат връзка с телефоните си. 

 

Протестът срещу Делян Пеевски в СофияСред протестиращите са забелязани бившият регионален министър Лиляна Павлова и бившият енергиен министър Делян Добрев въпреки изричната "забрана" на Бойко Борисов представители на ГЕРБ да не се включват в протеста. Бившият лидер на СДС - Мартин Димитров, също бе на протеста (вижте галерията).

 

По-късно от площад "Независимост" протестът се премести пред Народното събрание.

 

Към 21:10 ч. движението на „Орлов мост” бе блокирано от участници в протеста. Тролеите, идващи от бул. "Васил Левски", обръщаха на кино "Одеон", а автобусите по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" - на бул. "Драган Цанков”, като се движаха през Телевизионната кула. Автобусите за "Младост" и Централна гара обръщаха при Румънското посолство, обявиха по-рано от пресцентъра на Столична община.

 

Протестиращите се заканват, че ще продължат с действията си и няма да си тръгнат скоро. Междувременно, на „Орлов мост” бяха пуснати и няколко димки

 

Към 22.00 ч. протестиращите се върнаха отново на пл. „Народно събрание”, като техният брой вече е около 2000 души. Към 23.00 ч. протестиращите на площада бяха около 200 души, като някои от тях се заканиха, че ще останат там през цялата нощ.


Телефоните бяха заглушени. Освен мобилната и интернет комуникацията беше силно затруднена, предаде репортерът на Нова ТВ Данаил Глишев, следящ протеста в София отблизо.


Протестът в София (ОБЗОР)По негови думи, инциденти и намеса на полицията не е имало, но не изключи възможността с настъпването на нощта да бъде създадено напрежение. 

 

В днешния петъчен ден бяха обявени протести в 15 града на страната, сред които Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. 

 

Протестите бяха организирани във Фейсбук от групата "Не искам Делян Пеевски за шеф на ДАНС". 

 

В центъра на Варна над 1000 души изразиха недоволството си, като както преди няколко месеца, когато свалиха кмета на морската столица Кирил Йорданов, шестваха и блокираха кръстовища. Протестиращите скандираха гневно пред централите на БСП, ДПС и „Атака”.

 

Варненци се заканиха, че ще подновят ежедневните протести, ако правителството не подаде оставка
 

Протестът продължаваВ Бургас протестите бяха два. Участниците в тях категорично се разграничиха едни от други. 

 

В единият се включиха обединени от социалната мрежа недоволни от избора на шеф на ДАНС граждани, представители на граждански сдружения, извънпарламентарни и парламентарно представени партии.

 

Вторият протест беше организиран от Националния фронт за спасение на България, които се отправиха към централата на ДПС. 

 

В Пловдив се събраха над 1000 души пред паметника на Съединението в града. Протестиращите носеха маски, с които иронизираха назначаването на Делян Пеевски. Те стигнаха до областната управа и поискаха оставката на областния управител, който е издигнат от ДПС. Те заплашиха, че в понеделник ще дойдат в София и ще блокират улици в столицата. 

 

Протестите в България (ОБЗОР)Същевременно, десетки организации, сред които Българския хелзинкски комитет, Институтът „Отворено общество”, Институтът за развитие на публичната среда, подписаха протестна декларация, с която настояват да се изчака обнародването на новия правилник за организацията и дейността на Народното събрание. 

 

В него е предвиден текст на парламентарна процедура, която включва проверка и публично изслушване на кандидатите за висши държавни длъжности. 

 

Организациите настояват още да се приеме решение, с което да се отмени изборът на председател на ДАНС и да се организира нов избор. 

 

Подробности гледайте във видеата!

 

Още снимки от протестите в София и страната гледайте тук!

 

*Новината е актуализирана в 23:35 часа.