Според говорителя на ОИК ниската избирателна активност е обидна

Около 2000 гласа е разликата в резултата между първите двама кандидати за кмет на Варна – Христо Бозов и Иван Портних. Това отчитат от Общинската избирателна комисия на базата на 100% обработени протоколи.

 

Избирателната активност е рекордно ниска – 25,68%. Действителните гласове са общо 72 945 гласа. Христо Бозов, подкрепен от БСП и Движение „България на гражданите” получава 30 на сто. Втори е Иван Портних, подкрепен от ГЕРБ. За него са гласували малко под 27 %.  Независимият кандидат Чавдар Трифонов е получил над 17% от гласовете. За Веселин Марешки са гласували малко над 16 на сто от избирателите.

 

Следващата неделя двамата кандидати с най-висок резултат отиват на балотаж. Това са Христо Бозов, подкрепен от БСП и "Движение България на гражданите”, и Иван Портних, подкрепен от ГЕРБ. Така предизборната кампания във Варна продължава.

 

Като обидно отношение на хората към избирателната система определи избирателната активност говорителят на Общинската избирателна комисия.

 

Ниската избирателна активност е изненадваща, с оглед на това, че до тези избори се стигна след масови протести и свалянето на стария кмет на града.

 

На предишните избори хората, които избраха Кирил Йорданов, бяха толкова, колкото сега изобщо са отишли до урните. 

 

Бюлетината за балотажа вече е готова, ще се печата отново в БНБСпоред Христо Бозов ниската избирателна активност са дължи на срив в доверието в партийната система. 

 

Според Портних това е част от протеста на варненци спрямо политическата ситуация, както и „черния пиар на кампанията”.

 

Вяло участие на избирателите има на места с традиционно висока избирателна активност като село Каменар. Там от 1600 имащи право на глас до урните са отишли едва 140 души.


Бюлетината за балотажа в неделя вече е готова. Тя отново ще бъде печатана в Българската народна банка.