Възможно да се наложи да се въведат социални помощи за вода, алармира екоминистърът

Ако не се вземат спешни мерки, скоро цената на водата в България може да се окаже непосилна за много хора. Предупреждението е на министъра на околната среда и водите Искра Михайлова. Според нея дори е възможно да се наложи да се въведат социални помощи за вода, подобно на тези за отопление и електричество.


Притесненията на министъра идвали от приетата от предишния парламент стратегия за развитие на водния сектор, според която той трябва да се самоиздържа. На практика това означава, че цената, която плащаме за вода, трябва да покрива всички разходи по доставката й.


Ако се въведе системата на самоиздръжка на цялата мрежа, на търговските дружества, на представянето на услугата, ще се окаже, че водата ще бъде толкова скъпа, че ние ще се сблъскаме с проблем, по-голям от проблема с електроснабдяването и цената на електрическата енергия”, на мнение е екоминистърът.


Ако това се случи, ще трябва да се раздават и социални помощи за вода, подобно на тези за електричество и дърва и въглища. Все пак вариант проблемът да се избегне имало.


„Една от спешните задачи на правителството сега е да актуализира промените в Закона за водите и да внесе един вариант, който да бъде приемлив. Без промените в този закон не можем да планираме бъдещата оперативна програма за 2014-2020 г.”, обясни Искра Михайлова.


Докато все още в сила е старата оперативна програма, министърът направи символична първа копка по един от мащабните проекти. С над 25 милиона лева ще бъде обновена ВиК мрежата в Момчилград и ще бъде изградена пречиствателна станция.


Водата обаче не е единственият проблем в ресора на министър Михайлова. Въпреки че десетки регионални депа за битови отпадъци трябваше да бъдат готови до края на 2010 г., досега на практика те са само две.


Има опасност да бъдем санкционирани, тъй като ние не изпълняваме ангажиментите си по договора за присъединяване. Имаме нужда от спешни мерки, от мобилизиране, за да можем каквото е по силите ни да договорим до края на тази година и да инвестираме средствата за отпадъци, за да можем да наваксаме поне част от това огромно закъснение”, заяви още министърът на околната среда и водите.


Повече гледайте във видеото.


Репортер: Димитър Иванов