Латиноамериканската държава изрази готовност да приеме американеца

Венецуела потвърди, че е получила официална молба за убежище от бившия служител на ЦРУ - Едуард Сноудън. Миналата седмица латиноамериканската държава изрази готовност да приеме американеца, който разкри данните за следене на световните комуникации.

 

Венецуелският президент обяви, че страната му е получила писмо с молба за убежище. По думите на Николас Мадуро сега Едуард Сноудън трябва да реши кога да долети във Венецуела. 

 

Бившият служител на ЦРУ пристигна в Москва на 23 юни и оттогава се намира в транзитната зона на летище „Шеремитиево”, след като американските власти анулираха международния му паспорт. 

 

Освен Венецуела, Боливия и Никарагуа също изразиха готовност да приемат Сноудън. 

 

Стотици демонстранти участваха междувременно в демонстрация край посолството на Съединените щати в боливийската столица Ла Пас. Протестът завърши с изгаряне на американското знаме и на редица европейски държави. Демонстрантите изразиха подкрепа за  президента Ево Моралес, на чийто самолет миналата седмица бе отказан достъп до въздушното пространство на няколко европейски страни. Причината беше подозрение, че на борда му се намира издирваният американец.