Шестима от пострадалите са в реанимация в много тежко състояние

Установена е самоличността всички жертви на вчерашната тежка катастрофа между български и украински автобус в украинската Волинска област, съобщават местни и руски медии. Сред осемте загинали има 13-годишно дете от Беларус и български шофьор на единия от автобусите. Ранени са 19 деца и 17 възрастни от двете превозни средства.

 

Общо 36 души бяха приети в болница след произшествието вчера, оповестиха от украинската държавна служба по извънредните ситуации, предаде информационна агенция УНИАН. Шестима от ранените са настанени в реанимация в много тежко състояние.

 

Българинът, който загина, е управлявал туристически автобус на хасковска фирма „Маги тур” с деца от танцов ансамбъл, пътуващи за лагер в Слънчев бряг.

 

Първоначалната информация, че тежката катастрофа е по вина на българския шофьор не бе потвърдена официално от украинските власти. От вътрешното министерство казаха за Нова ТВ, че преди да е приключило разследването за подобни заключения е рано. Според медиите в Украйна българският автобус е напуснал своето платно и е навлязъл в насрещното, където е станало стълкновението с другия. Разследващите готвят няколко експертизи, които трябва да изяснят допълнително обстоятелствата при сблъсъка. Днес се очакват първите резултати от проверката.

 

Катастрофата е станала в опасен участък на двулентов път между Доманово и Луцк, известен на местните полицаи с висока концентрация на пътни инциденти, пише „Факти”. Според украинското електронно издание ударът е бил толкова силен, че украинският автобус бил изхвърлен встрани от платното, а българският продължил по инерция през пътя и се ударил в дърво на банкета.

 

Според автора на материала последното обстоятелство може би потвърждава версията, че именно хасковският автобус е пресякъл пътя на насрещно движещия автомобил.