Правителството започва работата си с близо 60 на сто неодобрение

Нови данни за политическите нагласи на обществото. 58% от българите подкрепят протестите срещу правителството, 42% обаче са против проявите срещу кабинета. Това сочат последните данни на Центъра за изследване на общественото мнение. 

 

От там уточняват, че анализът е направен, без да има външен възложител. 

 

Изследването е правено в рамките на седмица в началото на този месец. 

 

Изследването сочи още, че премиерът Пламен Орешарски събира по-голямо одобрение от бившия премиер Бойко Борисов.

 

Правителството започва работата си с близо 60 на сто неодобрение. 32% пък одобряват новия кабинет. 

 

Според данните 37% искат незабавно управляващите да подадат оставка. Зад това застават предимно хора до 39 години, които имат по-висок от средния стандарт на живот. 

 

23% също са „за” оставка, но според тях това може да стане и на по-късен етап. 

 

Около 1/3 от запитаните смятат, че кабинетът трябва да изкара пълния си мандат. Това мнение са споделили предимно анкетираните над 60 години, с основно или по-ниско образование. 

 

Класацията на най-одобряваните политици към 10 юли тази година се оглавява от президента Росен Плевнелиев. 54% от анкетираните дават положителна оценка на президента, а 35% не одобряват работата му. Социолозите не отчитат съществени промени в рейтинга на Росен Плевнелиев през последните месеци.

 

На второ място е кметът на София Йорданка Фандъкова, а след нея Георги Първанов. 

 

На четвърто място е премиерът Пламен Орешарски, който е одобряван от 37%. 60 на сто от запитаните обаче не харесват работата му. Въпреки това рейтингът на Орешарски е по-висок от този на целия кабинет. 

 

На пето място е бившият министър-председател Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ се ползва и с най-високо доверие от председателите на парламентарни групи. Неодобрението  към него е 58 на сто. 

 

Сергей Станишев е одобряван от 27 %, но близо 2/3 не харесват действията му. Положителният рейтинг на Лютви Местан за последните четири месеца се е увеличил, но отрицателна оценка все пак му поставят 75 на сто от анкетираните. 

 

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров губи от одобрението към него, а действията му не се приемат от 86 на сто. 

 

Ако изборите бяха на 10 юли, в парламента влизат само три партии – ГЕРБ, БСП и ДПС. 

 

„Атака”, Движение „България на гражданите” и НФСБ са на ръба да преминат границата от 4%.