Изборен кодекс за две седмици не се прави, предупреди зам.-парламентарният шеф

Ако искаме промяна на избирателната система, новият Изборен кодекс не трябва да се отнася само за изборите за Народно събрание. На такова мнение е заместник-председателят на парламента Мая Манолова. „Знам какво направи досегашният и от него могат да се използват само уводните думи, ако искаме да се промени системата”, заяви Манолова.

 

Заместникът на парламентарния шеф Михаил Миков смята, че ситуацията в страната представлява шанс за прокарване на промените, защото „под натиск нещата се правят по-смислено”.

 

„Но Изборен кодекс за две нощи, или две седмици, или месец и половина не се прави. Ще правим дискусии до края на месец юли, сядаме и пишем през август”, каза Манолова, цитирана от БГНЕС. Някои от поканените на днешните консултации обаче отсъстваха. Сред липсващите бе и омбудсманът Константин Пенчев.

 

Обобщеният доклад съдържа всички предложения на неправителствените организации за медийното отразяване на предизборната кампания. Очакванията им са за равнопоставеност на всички кандидати, каза зам.-председателят на Народното събрание при откриването на разширеното заседание на Временната парламентарна комисия за изработване на нов Изборен кодекс.

 

Манолова изброи различните варианти за участие на партиите и коалициите в обществените и частните медии. На заседанието е поставен и проблемът с агитационните материали, като от неправителствените организации са поставили като дискусионен въпроса за дефиниране на политическата реклама.   

 

Докладът съдържа и констатациите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа от предишни избори у нас по отношение на медийното отразяване, достъпа до медиите и възможността за намеса на съда.

 

От днешния дебат са се родили предложения в няколко посоки. Например - обществените радио и телевизия да излъчват безплатно клипове и диспути на всички партии и коалиции, а останалите медии да могат, без да са задължени, да ги разпространяват безплатно. Друга идея предвижда диспутите да са безплатни, а платени да останат само клиповете.