Държавата ще подпомогне семействата на загиналите и пострадалите

Втори ден продължават опитите на спасителните екипи да открият блокираните под земята миньори в рудник Ораново. Голямата скала, която вчера затрудни достъпа до затрупаните миньори, беше отстранена с контролиран взрив. В същото време управляващите обявиха, че започват спешни проверки в мините в страната.

 

Очевидно е, че има виновни за инцидента, но нека да оставим предварителното производство да се произнесе окончателно, след като бъдат направени всички огледи, след като бъдат разпитани всички свидетели и тогава можем да кажем дали ще бъде повдигнато обвинение, което към днешна дата е срещу неизвестен извършител”, коментира пред камерата на Нова ТВ социалният министър Хасан Адемов.  

 

Три спасителни екипа продължават работа в рудника, посочи Адемов. Обмисля се възможност да се включи и четвърти. Към спасителите от Бобов дол са привлечени техни колеги от Челопеч.

 

Семействата на загиналите ще получат по 325 лева еднократна помощ по Закона за социално подпомагане, а погребението на жертвите е за сметка на Фонд „Социална закрила”, каза още министърът. Обезщетение от 540 лева за трудови злополуки, завършили със смърт, предвижда Кодексът за социално осигуряване. Към това се добавя и днешното решение на Министерски съвет за подпомагане на семействата на загиналите и пострадалите с 10 хил. лева.

 

Ден след поредната трагедия в мината община Симитли обяви Ден на траур. В късния следобед днес бяха погребани миньорите Асен Лазаров и Христо Младенов, които бяха затрупани от калното свлачище. В дома на една от жертвите - Христо в село Полена  близки и приятели все още не можеха да приемат загубата. В съседното село Крупник пък все още тръпнат в очакване на новини за състоянието на все още неоткрития  Иван Лазаров.

 

Днес от болницата в дома си в Симитли се прибра 30-годишният шлосер и спасител в мината Бойко Ружински. Младият мъж работи в рудника едва от година, но е категоричен повече да не се връща там. Като причина за трагедията Бойко изтъкна слабият крепеж и обвини началниците. Близките на загиналите миньори са категорични, че ще водят дела срещу управата на мината.

 

Подробности за трагичния инцидент ще научите от видеото.

 

Репортер: Екатерина Николова