Продължават и демонстрациите в подкрепа на премиера Пламен Орешарски

Протестите срещу правителството продължават и днес, както и тези в негова подкрепа. Тази вечер хиляди отново излязоха по столичните улици, за да поискат оставката на премиера Пламен Орешарски. По-рано около 200 души се обявиха в негова подкрепа пред НДК.

 

Шествието започна от площад "Независимост", където според МВР към 19:30 часа са се събрали около 1 500 души и приключи на „Орлов мост”. В 35-я ден на недоволство хората продължават да се противопоставят на продължаващите назначения от кабинета. Тази вечер до инциденти не се стигна.

 

Тази сутрин пред Народното събрание се състоя поредната блокада на парламента. Демонстрантите там се опитаха да възпрепятстват работата на Народното събрание. Протестиращите около законодателния орган се разделиха на две групи - едната остана пред парламента, а другата реши да блокира пътя на депутатите, които идваха на работа. Така десетки запречиха входа от страната на „Св. Александър Невски” и народните представители нямаше как да влязат в заградената зона с автомобилите си.

 

По-късно протестиращите тръгнаха към Министерския съвет, където се провеждаше заседанието на кабинета. Целта беше недоволните да покажат неодобрението си към идващите на работа министри.

 

Национален протест срещу управляващите е предвиден за четвъртък. Още от тази вечер се чуха призиви за денонощна окупация на Народното събрания.

 

Демонстрация в подкрепа на кабинета на Пламен Орешарски имаше и днес. Пред Националния дворец на културата се събраха около 200 души, които искат шанс за правителството да изпълни своята програма. 190 хил. са вече подписите в подкрепа на изпълнителната власт, а около 8 хил. са се подписали за оставка на президента Росен Плевнелиев.

 

Подробности за протестите срещу и в подкрепа на правителството ще научите от видеото.

 

Репортаж: Николай Василковски и Данаил Глишев