Трима са нарушили Етичния кодекс, решиха членовете й

Искане за уволнение на магистрати е резултатът от продължилото два часа заседание на Етичната комисия към Висшия съдебен съвет. Комисията ще внесе предложения за налагане на дисциплинарни наказания на Камен Ситнилски, член на ВСС, апелативния прокурор на Бургас Емил Христов и окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев.

 

На заседанието на комисията беше разгледан казусът с разпространените в публичното пространство СРС-та, хвърлящи съмнения върху избора на членовете на ВСС от прокурорската квота, предаде БГНЕС. В края на миналия месец анонимен подател изпрати в медиите шест телефонни разговора, направени със законни СРС-та. В тях се чува как няколко прокурори и съдии набират гласове, с които Камен Ситнилски да бъде избран за член на Висшия съдебен съвет. В изтеклите телефонни разговори се чува как прокурорите Иван Ванчев и Емил Христов уверяват Камен Ситнилски, че „каквото сме говорили ще стане.”  Няколко дни по-късно Камен Ситнилски е избран за член на Висшия съдебен съвет от квотата на прокурорите. 

 

„Комисията взе решение, че са налице достатъчно данни за извършени нарушения на правилата на Етичния кодекс на българските магистрати от част от участниците в изнесените записи”, каза председателят Ясен Тодоров.

 

Тодоров посочи, че няма да се внасят предложения за налагане на дисциплинарни наказания срещу всички участници в разговорите и изброи Румен Боев, Миглена Тянкова и Христо Георчев. Председателят на Етичната комисия подчерта, че за член на ВСС няма друго възможно наказание освен уволнение. Ситнилски, Христов и Ванчев са нарушили принципите за независимост, почтеност и благоприличие, изтъкна Ясен Тодоров.