Събитията в България приковаха вниманието на медиите от САЩ до Катар

Обстановката в България предизвика интерес в немалко редакции по света. Наред с това някои основни фигури на политическата сцена у нас използваха чуждите издания за своите послания. След като научихме от интервю за „Уолстрийт джърнъл”, че премиерът Пламен Орешарски е имал възражения срещу някои назначения в своята администрация, разбрахме от същото списание, че държавният глава Росен Плевнелиев бил готов да състави ново служебно правителство и да насрочи дата за нови избори, ако настоящото подаде оставка. Тази информация опровергаха след това от прессекретариата на президентството.

 

Новини и кореспонденции от драматичната софийска нощ бяха поместени в онлайн издания от Великобритания, Франция и Русия до Съединените щати и дори Катар. Акцентът на почти всички материали пада върху това, че мирните досега протести са били белязани от насилие.

 

BBC определи случващото се у нас като една от най-важните актуални световни събития на планетата. На сайта на британската обществена медия новината за ескалирането на напрежението пред парламента беше поместена на челно място, дори преди раждането на първото дете на престолонаследника принц Уилям и съпругата му Кейт. BBC обяснява, че блокадата на парламента и изблиците на насилие са се случили по време на обсъждането на бюджета и са били съпроводени с викове „мафия” и „оставка”. Медията припомня, че антиправителствените протести продължават повече от 5 седмици, а началото е било поставено с назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

 

Водещите френски вестници „Либерасион” и „Монд” също отразяват протести в българската столица, като коментират, че новото правителство е подложено на силен обществен натиск. Протестиращите срещу корупцията обсадиха парламента, пише италианският вестник "Република" и посочва, че случващото само задълбочава кризата в най-бедната страна в Европа, започнала от началото на годината.

 

Редица руски агенции, сред които ИТАР-ТАСС и РИА Новости следят отблизо случващото се в България с постоянни кореспонденции от мястото на събитията. Блокадата на парламента и сблъсъците пред сградата са водеща новина и на американски издания като „Уолстрийт Джърнъл” и „Ню Йорк Таймс”. За коментар беше помолена и Европейската комисия.

 

„Следихме със загриженост събитията в София снощи. Това е вътрешен въпрос за опазване на обществения ред и правото да протестираш в България”, гласеше премереният коментар от Брюксел. Комисията призовава и двете страни да проявят сдържаност.

 

Събитията в България привлякоха вниманието дори на арабския новинарски лидер „Ал Джазира”. На сайта на катарския телевизионен канал се изтъква, че намесата на полицията за проправяне на път на автобуса с депутати и министри е била посрещната със скандиране „убийци” от страна на демонстрантите.