Суровите глоби могат да достигнат 2000 лева

Агенцията по горите призова за взимане на превантивни мерки срещу горски пожари. Те включват и засилен контрол против паленето на стърнища

 

В Хасково глобата за собственик на земя, от която е тръгнал пожар, може да достигне 2000 лева.


Огромна част от горските пожари започват от случайна искра при работа в полето. Овладяването им често струва десетки хиляди левове. 


Законът ни дава право за такива случаи да налагаме санкции от 200 до 2000 лева и ние ги прилагаме, независимо дали се палят стърнища или се разчистват ниви за пасища. От друга страна подаваме и сигнали към земеделското министерство с цел да бъдат наказани и чрез субсидиите” сподели Николай Вълчев, началник на ОУ ПБЗН – Хасково.


Само до преди няколко години основният проблем за възникването на пожари са били стърнищата, които стопаните палели. След въвеждането на суровите санкции обаче тази практика е прекратена.


Земеделците обясняват, че предпазването от пожари е и техен приоритет, затова повечето се стараят да са изрядни при работа на полето.


Специални прегледи минават всяка година, всекидневно се инструктира целия персонал. Има си изисквания и стикери, които се дават, след като бъдат проверени всички  машини, които ще работят на полето”, каза производителят на зърно Тенчо Тенчев.


В момента земеделците, разчистващи пасища се следят изключително внимателно. Налагането на глоби обаче не е чак толкова лесно. Ако собственикът на земята не е ясен или нарушителят не бъде заловен на място, няма как да бъдат глобени виновните. И земеделците и хората от селата, където най-често стават пожари са съгласни със санкциите.


Само през миналата година в Хасковска област са изгорели над 15 000 декара гори и стотици хиляди декари с треви и храсти. Огромна част от тези пожари са били предизвикани от небрежност. 


Репортер: Димитър Иванов