Експертите са категорични, че строгите мерки имат ефект

В Смолянска област се извършва строг контрол за ученици натрупали повече от 5 неизвинени отсъствия за месец.

 

Статистиката показва, че по този повод през изминалата учебна година 278 семейства са останали без детски надбавки за различен период от време. 

 

По време на учебната година директорите на училищата са длъжни да предоставят справка за ученици натрупали над 5 неизвинени отсъствия за месец. Често обаче се случвало те да прикриват децата-бегълци. Затова преди две години се наложило сформиране на екипи от социално подпомагане и инспектората по образование, които да извършват постоянни проверки в учебните заведения.

 

 „В началото имаше такива служебни бележки, които бяха неточни. Сега вече имаме коректна информация. Проверките протичат като се наблюдава изцяло училищната документация дали съответства с това, което на нас ни се подава като информация”, сподели Светла Асенова, главен специалист в агенция „Социално подпомагане”, Смолян.

 

Експертите са категорични, че мярката има ефект. Доказателство за това било, че през миналата учебна година броя на санкционираните семейства е с над 100 по-малко в сравнение с  предходната. Често пък родителите научавали, че децата им бягат  от час именно след спиране на помощите.

 

Сийка Иванова, директор на „Социално подпомагане – Смолян”, е категорична, че мярката има ефект. Доказателство за това било, че през миналата учебна година броя на санкционираните семейства е с над 100 по-малко в сравнение с предходната.

 

Репортер: Анелия Веселинова