Съветът за сигурност вече е изпратил инспектори в страната

"Съобщенията за предполагаема нова химическа атака в Сирия трябва да се разследват възможно най-бързо". Това заяви пред журналисти заместник генералният секретар на ООН Ян Елиасон след края на извънредното заседание на съвета за сигурност.

 

Опозиционни активисти, цитирани от Ройтерс съобщават, че и тази сутрин правителствените сили в Сирия са бомбардирали източните предградия на Дамаск, където вчера загинаха над 1000 души при нападение на правителствените сили, в което сирийски активисти твърдят, че е използвано химическо оръжие.

 

Заместник генералният секретар на ООН изрази надежда, че пристигналата в Сирия група инспектори ще успеят да свършат работата си. За това обаче им е необходим безпрепятствен достъп до местата на предполагаемите атаки и за да стане това възможно е нужно насилието да се прекрати.

 

Съветът за сигурност не успя да приеме официална декларация по въпроса. Според дипломати Русия и Китай, които се опитват да защитават режима на Башар Асад, са се противопоставили на по-остри изказвания. Както и по повод египетската криза Съветът се е ограничил с изявление за печата. То се отнася само за точките, по които има единодушие сред 15-те страни в Съвета, съобщават дипломати.