Огнената стихия застрашава воден резервоар и националния парк Йосемити

Огромен пожар застрашават домовете на хиляди хора в Съединените щати. 500 квадратни километра горска площ горят в Калифорния. Огнената стихия застрашава освен хиляди домове, но и воден резервоар и националния парк Йосемити.

    
Горският пожар, който бушува покрай северозападната граница на парка, се засили в последните часове и застраши две гори с гигантски секвои. За да защитят стотината ценни дървета, които са символ на парка, пожарникарите разчистваха околната растителност и ги обливаха с вода. Те могат да устоят на огъня, но допълнителните предпазни мерки се налагат заради гъстия изсъхнал храсталак наоколо. 


Овладян е около 5 процента от пожара, който започна преди седмица и обхвана повече от 500 кв. км площ. Застрашени са 5 500 домове и е в ход доброволна и принудителна евакуация на няколко съседни селища. 


Пожарът се приближава към „Хеч Хечи Резервоар”, откъдето Сан Франциско задоволява 85 процента от общите си нужди от вода. В самия град все още е в сила обявеното извънредно положение с оглед опасността за електроснабдителната мрежа и инфраструктурата на мегаполиса.