През нощта дежурни екипи ще следят за нови огнища

Спряно е разрастването на пожара край Свиленград, съобщиха от ИАГ. Огънят е ограден и е локализиран. На място през нощта остават 25 дежурни екипа от горски служители на Югоизточно държавно предприятие и Регионална дирекция по горите – Кърджали, както и пожарникари, които да обхождат терена. 

 

По последни данни през последните 24 часа нови 2000 декара горски територии, предимно с иглолистни култури, са обхванати при пожара край Свиленград, който се възобнови. Така общата засегната горска площ надвишава вече 4000 декара.

 

Всички налични хора и ресурси от горските стопанства в региона, както и служители от Регионална дирекция по горите – Кърджали са мобилизирани за овладяването на огъня.

 

Използват се специализирани автомобили за гасене на горски пожари и високопроходими моторни превозни средства. Тежка техника прокарва просеки. Продължават действията по гасене на огъня. 

 

Хората в селата Студена и Дервишка могила броят безсънните нощи от миналата седмица, когато избухна големият пожар.

 

От полунощ на мястото на пожара работи кризисен щаб, който на моменти е бил принуден да обсъжда и обявяването на бедствено положение, защото върховият пожар в боровата гора е бил невъзможен за овладяване.

 

Заради силно пресечения терен тази сутрин в гасенето се включи хеликоптер. Най-важната задача на 150-те души, гасили пожара днес беше да не допуснат пламъците да прехвърлят затворения за движение път Левка - Студена. За да спрат разпространението на огъня тежки машини правят нови просеки в гората.

 

Към момента няма опасност за населението, но това може да се промени, както се възобнови”, каза Кадир Исов временно изпълняващият длъжността областен управител на Хасково.

 

Репортер: Димитър Иванов