Резултатите от поправителната сесия ще са готови до 13 септември

В 8 часа тази сутрин ще започне поправителната матура по български език и литература. На нея трябва да се явят зрелостниците, които до този момент не са се явили или са получили двойки на редовната сесия през май.

 

Близо 4900 зрелостници ще получат втори шанс да се справят с държавния изпит по български език. Тестът, който ще трябва да решат, се генерира от рано сутринта. В Министерството на образованието вече започне сглобяването на изпитния вариант, изтеглен от хиляди възможни комбинации. Всеки един от осемте модула на теста се теглят поотделно на принципа на тотото, след което се сглобяват в общ вариант.

 

За последния 41-ви въпрос – свързан с писане на текст, са подготвени 30 формулировки. Целта е предварително да не изтичат изпитните материали.

 

Втората поправителна матура, която е върху избираем предмет, ще се проведе утре. Броят на подадените заявления за него е 8 955.

 

Най-много ученици ще поправят матурата си по география и икономика, по биология и здравно образование и по философски цикъл.

 

Резултатите от тази поправителна сесия ще са готови до 13 септември. Оценяването ще стане по скалата, утвърдена от експертите в министерството по време на майската сесия.