Правителството изчаква окончателните решения на НАТО и ООН

За съжаление при неблагоприятното развитие около Сирия, България ще трябва да следи реакциите на своите партньори в НАТО. Ние следим интензивно развитието по този въпрос. Нашето внимание трябва да бъде насочено към сирийските граждани.

 

Предстои подготовка на всички институции в България в очакване на евентуална бежанска вълна. За момента няма такава, но ние трябва да сме подготвени и за лошо развитие в Сирия. Дано политическият диалог успее да реши кризата там и да се минимизират негативните ефекти върху нас, които биха били заплаха за нашата национална сигурност. Свикан е съвета по сигурността към МС, стигнали сме до определени решения, формирали сме кризисен щаб. За момента няма повод за притеснение”, заяви министър-председателят Пламен Орешарски в блиц парламентарен контрол. Той отговори на въпрос, зададен от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с позицията на България относно конфликта в Сирия

 

Янаки Стоилов също коментира ситуацията в Близкия Изток. Според него е недопустимо е участието на България във военна операция без ясно решение на НАТО. БСП подкрепя хуманитарната отзивчивост към Сирийските бежанци, но и настоява за засилване на контрола по цялата граница.

 

Орешарски отговори, че нито един партньор от НАТО не е поставял въпрос за участието на България в евентуални военни действия. „Коментари по темата в случая биха били безполезни. Най-адекватно решение ще е обединение в Съвета за сигурност на ООН”, допълни министър-председателят.  

 

„Обсъждаме и екстремната ситуация за затваряне на границите. Това е крайна и особено неефективна мярка. Принципите на хуманизма също не го позволяват. Капацитетът на местата за бежанци е нов проблем за България. Не сме се сблъсквали с това преди. Може да потърсим помощ от агенции при евентуално засилване на бежанската вълна. Проучваме възможността догодина да бъдем подпомогнат и финансово. На този етап обаче можем да се справим с вълната”, добави Орешарски.