Според него въпросът трябва да се реши на Консултативния съвет за национална сигурност

Много малко вероятно България да се включи в "коалиция на желаещите". До този момент не е имало каквито и да е било искания, нито за военно или друго участие, нито дори за политическа подкрепа на подобни действия”, заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин след заседанието на външната комисия в Народното събрание за кризата в Сирия

 

Външният министър посочи, че затова ще държат и Народното събрание, и медиите информирани за следващите стъпки. "Ако се стигне до подобни искания смятам, че мястото, където този въпрос трябва да бъде дискутиран и да се стигне до конкретно решение не е в отделните министерски кабинети, мястото е на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, където с едно такова решение да се ангажират и политическите лидери и съответните министри, служби", каза Вигенин. 

 

Външният министър посочи, че преди да са изчерпани другите възможности не бива да затваряме нашата позиция. "За нас най-благоприятното решение е Съветът за сигурност, особено постоянните членки на този Съвет за сигурност, да поемат своята отговорност и да предложат решения на кризата. При всички случаи едностранни действия на "коалиция на желаещите" не е най-благоприятното решение, защото в някаква степен то ще се случва извън нормите на международното право", добави външният министър.