Предлага се и въвеждането на машинно гласуване, но само в градовете с над 20 000 избиратели

Проектът за нов Изборен кодекс вече е готов. В четвъртък бе сформиран и обществен съвет към Временната комисия за изработване на нов Изборен кодекс в парламента. Омбудсманът обаче е отказал да участва в обществения експертен съвет към комисията, информира БГНЕС.


В проекта се предлага пропорционална система с преференции за вота. „Има и вариант за смесена система, каквото е предложението на проф. Михаил Константинов”, обяви зам.-председателят на НС Мая Манолова.


Предлага се и въвеждането на машинно гласуване, което нямало да стане изведнъж, а постепенно. На предстоящите европейски избори, които ще се проведат на 18 май 2014 г., можело да се гласува машинно само в определени избирателни секции и то в градове с над 20 000 или 30 000 избиратели.


В документа се предлага също бюлетините да бъдат интегрални с номера, за допълнителна защита. Въпросният номер ще бъде отстранен от бюлетината, преди тя да бъде пусната в урната. Всичко това обаче предстои да бъде обсъдено.


Относно регистрацията на участниците в изборите, има идея инициативните комитети да не внасят депозит, както и да има възможност за безплатно представяне на кандидатите в обществените и честните медии. Обсъждат се и облекчения при гласуването на българите в чужбина.