Най-много пари ще отидат за транспорт, околна среда и конкурентоспособността на икономиката

Пари срещу реформи - по тази схема Брюксел ще отпуска средства към България през следващите седем години. Най-много пари ще отидат за транспорт, околна среда и конкурентоспособността на икономиката. 

 

Средствата обаче ще се усвоят единствено при постигнат напредък в отделните сектори.

 

Реално нито един евроцент, отпускан от Брюксел за следващите седем години, не е сигурен. В началото на 2017-а Еврокомисията ще направи преглед на постигнатото от страните-членки в отделните сектори. При липса на реформи парите ще бъдат спирани, а усвоените до този момент средства – ще трябва да бъдат върнати.

 

„Пари ще бъдат отпускани срещу реформи, тоест, Европейската комисия си запазва правото да коментира и да не се съгласява, когато има действия на страните-членки, които биха влезли в противоречие с първоначално изложените намерения за реформи”, обясни Огнян Златев, представител на Европейската комисия в България.

 

Формално предварително предвидените средства могат да бъдат коригирани, тъй като бюджетът на ЕС за новия период все още не е приет, но най-вероятно страната ни ще се бори за 14 милиарда евро. 

 

„Разбира се, че публичните инвестиции са много важни и създават работни места, но самата философия на новия програмен период е насочена към бизнеса, към тези, които създават работни места, за да имаме и растеж”, коментира вицепремиерът Зинаида Златанова.

 

Най-силно ще се наблегне върху директната подкрепа за българския бизнес.

 

„Недостатъчно са към момента усвоените средства – съществува рискът да ускорим темпото, но за сметка на ефективността, твърди Камен Колев от Българската стопанска камара. 

 

Увеличават се парите за пазара на труда, образование и наука. 

 

Вицепремиерът Златанова определи еврофондовете като „упражнение по тиймбилдинг за българските институции”.