Такава мярка поиска общински съветник в София

Кондуктор във всеки автобус в столицата - тази мярка срещу хората, които пътуват гратис предлага един от членовете на транспортната комисия в Общинския съвет. Според общинския съветник Вили Лилков постоянният контрол ще намали значително загубите от нередовни пътници.


Последните данни на Центъра за градска мобилност сочат, че всеки десети столичанин пътува гратис. Най-много са нередовните пътници в крайградските автобуси, а за билети следят 210 контрольори.


„В над половината от градските линии извършваме постоянен контрол на качване – имаме служители, които допускат пътници само с превозен документ”, обясни Красимира Сапунджиева от Центъра на градска мобилност.


Според Вили Лилков гратисчиите са много повече, а загубите за общината – десетки милиони: „По информация, която имаме в транспортната комисия в общината, гратисът вече достига 15%, което означава над 70 милиона пътувания – 70 милиона лева загуби.”


Затова той предлага в поне половината линии да има постоянен кондуктор, който да сваля нередовните пътници. 


Според Центъра за градска мобилност обаче мярката трудно може да се реализира.


„Практиката е да не се въвежда кондукторна система, тъй като е много трудно да се контролира процесът в превозни средства с голям пътникопоток, трамваите са с по 4-5 врати и е трудно един кондуктор да се справи сам, на мнение е Красимира Сапунджиева.


Друга от идеите за борбата с гратисчиите е с билет за театър да пътуваме безплатно в градския транспорт.


Скоро пътниците ще могат да пренасят безплатно по два куфара в автобуса. А тези в неприличен външен вид ще бъдат сваляни от контрольорите.