Областният управител на Стара Загора увери, че няма опасност за намиращата се наблизо вилна зона

Пожарът край Казанлък, който започна във вторник  от военен полигон "Тюлбето", е локализиран, съобщи началникът на пожарната в града комисар Стоян Колев. Огънят е предизвикан от учебни стрелби, въпреки че снарядите не са съдържали барут и са спазени изискванията за безопасност, обясниха военните. 

 

Забраната за учения през летния период заради опасност от пожари е отменена преди дни. Предстои проверка по случая. 

 

Повече от 300 души от пожарната, горските стопанства, военни и доброволци обхождат десетки километри по периметъра на пожара. Теренът е сложен, на места почти недостъпен, обясни комисар Стоян Колев.

 

Това обхождане ще бъде с практическа работа да се устрои негорима ивица , която да отдели горяло от негоряло, независимо че вече е погасено”, обясни той.

 

Така пожарникарите се надяват да няма нови възпламенявания в горещите следобедни часове. Огънят възниква на полигон Тюлбето по време на обучение по стрелба с инертен снаряд на млади войници, обясни началникът на 61-ва стрямска бригада ген. Димитър Шивиков.

 

Пожар край Казанлък

Огънят е овладян буквално на метри от първите къщи на вилната зона на Казанлък.

 

„Да кажем на хората да са абсолютно спокойни. Аз съм доволна, че няма никакви щети, нито като постройки , нито като население”, каза Галина Стоянова, кмет на община Казанлък.

 

Въпреки това част от собствениците днес тръгнаха да проверяват имотите си. Тепърва ще се установява точно каква площ е обхванал пожарът.

 

ОбобщениеТериторията е между 1 000 и 1 500 декара. Допълнителна сила на огъня е дал и складираният в гората дървен матариал.