Те искат кабинетът да промени социалната политика още от догодина

Над хиляда служители на "Български пощи" излязоха на протест. Те настояват за по-високи заплати и нормални условия на работа. Шествието им започна от централата на КНСБ и достигна до Министерския съвет. Протестиращите не успяха да се срещнат с министрите.


Повече от шест години заплатите в пощите не са увеличавани. Затова служителите искат възнагражденията им да се повишат с поне 10%. Работещите искат още държавата да преведе дължимата компенсация от 22 милиона лева за извършването на универсалната пощенска услуга.

 

Президентът на КНСБ Пламен Димитров предупреди, че ако до дни правителството не предприеме мерки да промени социалната си политика още от догодина, синдикатите започват дискусии за протестни шествия и стачки.


Димитров предупреди, че дава три седмици на управляващите, за да се забележи сериозна промяна в социалната политика, за да не се стигне до нови протести. Иначе структурите на КНСБ започват подготовка за токива протести от средата на октомври. Според него на улицата могат да излязат не само хора от "Български пощи", но и миньори, работници от сферата на енергетиката и от транспорта.

 

Това, което искат синдикатите е да видят е 10%-но увеличение на доходите на заетите в държавната администрация, увеличение на минималната работна заплата още от януари, въвеждане на необлагаем минимум за хората с най-ниски доходи.