ГЕРБ опорочили вота на недоверие, като инструмент на опозицията, смята лидерът на ДПС

Лютви Местан „поздрави” лидера на ГЕРБ по повод изказването му, че вотът на недоверие в правителството е успял, след като липса на кворум провали заседанието на Народното събрание, което трябваше да го обсъди.

 

„Поздравявам го за успеха,… само че той вече има проблем. Струва ми се, че трябва да се научи да живее в условия на отминала всенародна любов. Той беше в ужасно добро състояние на духа, докато плуваше на гребена на всенародната любов, но любовта е непостоянна”, коментира лидерът на едната от подкрепящите кабинета Орешарски партии.

 

Местан обърна внимание, че в Конституцията е записано категорично, че вотът на недоверие се разисква и гласува не по-късно от седем дни от внасянето. „Това би трябвало да означава, че утрешният ден е последен”, каза той и добави, че този, който задава въпросите, не иска да чуе отговорите. „Целта на вота на недоверие не са дебатите, а тарикатлъкът”, смята обаче председателят на Движението за права и свободи.

 

„ГЕРБ се стремят да покажат още веднъж, че БСП и ДПС нямат ясно парламентарно мнозинство. Аз колко пъти да призная, че това е неоспорим факт? Глупаво е, че го правят във връзка със собствена инициатива”, заяви Местан пред журналисти в парламента след несъстоялото се заседание.

 

Надявам се утре вносителите на вота да се регистрират… По регистрацията ще познаете кой има сериозно отношение към най-сериозния парламентарен инструмент на опозицията – вота на недоверие”, посочи депутатът. По думите му ГЕРБ има „уникална способност да разрушава всичко, до което се докосне. Имам чувството, че те много успешно ще разрушат и този инструмент на опозиционност. Вече го опорочиха”, обобщи Местан.