Споразумението за ядрената програма на Иран е възможно, смята президентът

Американският президент Барак Обама обяви, че е разговарял по телефона с иранския си колега Хасан Рохани, съобщи CNN. Това е първият пряк контакт между държавния глава на САЩ и лидер на Ислямската република от 1979 година.

 

Пред журналисти Обама посочи, че вярва, че цялостно споразумение по отношение на иранските ядрени амбиции е възможно. По думите му такъв договор трябва да е значим, прозрачен и да може да бъде подложен на проверка. Евентуалното споразумение ще доведе до облекчаване на международните санкции срещу Иран, отбеляза още президентът.

 

В петък новият ирански президент заяви, че представителите на Европейския съюз и Барак Обама звучат по различен начин в сравнение с миналото. „Гледам на това като на позитивна крачка към преодоляването на различията между Иран и Запада”, коментира Рохани пред журналисти.

 

Западни лидери вече изразиха предпазлив оптимизъм по отношение на по-умерения тон на Техеран при новата администрация там. Последните изказвания на Хасан Рохани дават надежда за постигане на договореност относно ядрената програма на близкоизточната страна, отбелязват анализатори.