Българи създадоха страница във Фейсбук, на която да показват изстъпленията на британските туристи по света

Обидени от филм на Би Би Си за България, група българи решиха да отговорят, като създадат страница във Фейсбук, на която да показват изстъпленията на британските туристи по света. 

 

Филмът, който предизвика тази реакция, разказва за алкохолните изстъпления на туристите на Слънчев бряг

 

„Не сме толкова обидени от самия филм, колкото от липсата на реакция на българските власти и медии”, заяви Лора Петкова, автор в сайта BEU.BG. Тя обясни, че въпросната журналистка, автор на статията, в рамките на две години прави същите тенденциозни филми и за други страни.

 

„Винаги обаче е имало реакция на местно ниво. Тогава ще имаме право на отговор. За това, че туристите се правят на свине, не е виновен курортът, нито дадена държава”, смята Петкова. Тя е възмутена и от това, че Румен Драганов, директорът на Института за анализи и оценки в туризма, е заявил, че филмът е реклама за България.

 

Според Момчил Миков, собственик на сайта BEU.BG, това, че във филма се показват българските институции, в лицето на кмета на община Несебър, полицията, линейките, това ги компрометира.

 

„На всички тенденциозни филми трябваше да има реакции. Румъния реагира на подобен филм на Би Би Си”, заяви Миков. Той даде за пример филм за български и румънски гастербайтери. Според него медията е една и съща и това е тенденциозно.