Според Томислав Дончев за това са виновни управляващите, според Борислав Гуцанов – кабинетът „Борисов”

След като първият вот на недоверие към правителството, поискан от ГЕРБ, не се състоя, от опозицията в парламента веднага поискаха втори – този път зарази регионалната политика на правителството. 

 

„Първоначалното ни намерение беше вот на недоверие към цялостната политика на правителството. Що се отнася до секторните политики, те са в особена „конкуренция“ относно това коя да бъде първата, номинирана за вот на недоверие”, заяви Томислав Дончев, който не вярва, че и този път дебатите няма да се състоят. 

 

Дончев даде и примери: „Ако човек сложи жаба във вряла вода, тя веднага ще отскочи и ще опита да се спаси. Ако обаче я сложите в тенджерата и бавно вдигате температурата, има опасност жабата да се свари”. 

 

Така според него действат и управляващите - поради бавното вдигане на дразнителя, мнозина не обръщат внимание какво се случва.

 

„Имаме депутати, които като ходят на работа, трябва да прибягват като все едно партизанин отива във землянката си. Има министри, които не искат да отговарят на въпроси и министър-председател, който за да влезе или излезе от някъде, са необходими сложни тактически мероприятия. Това е държавата ни в момента”, коментира Дончев.

 

Според него обаче хората не го осъзнават, защото се случва постепенно. Ако обаче се беше случило изведнъж, хората щели да отскочат.

 

„Ако някой се ври на бавен огън, то това е българския народ и то заради действията на ГЕРБ през последните месеци”, отговори Борислав Гуцанов от БСП.

 

„Нормално ли е на прага на зимата, когато държавата е в това окаяно положение, да искаш вот на недоверие и да не се явяваш на него”, запита Гуцанов.

 

Той изрази възмущение за това, че опозицията не се е явила на дебатите по искания от нея вот на недоверие, а сега иска втори такъв. Освен това Гуцанов смята, че точките, които са записани в искания вот на недоверие са отражение на политиката на ГЕРБ.

 

„Списъкът за това за какво е вотът е много дълъг. Но например има тотална неяснота какво се случва с големите инфраструктурни проекти”, заяви Томислав Дончев. Той попита колегата си Борислав Гуцанов какво се случва с автомагистрала Хемус”.

 

Гуцанов пък обвини бившите управляващи, че именно те са изоставили магистралата. „Може ли един кабинет да управи всичките диспропорции на управлението ви”, попита Гуцанов.  

 

Томислав Дончев заяви, че математически вотът на недоверия няма как да успее, но се надява въпросите, които са поставени от ГЕРБ, да бъдат чути от хората.

 

Целия разговор гледайте във видеото!