Местните жители обвиняват полицията, че не взима достатъчно мерки срещу престъпленията на имигрантите

Сблъсъци между националисти и специалните части ОМОН избухнаха в квартал на руската столица, съобщават руски медии, цитирани от БТА. Протестен митинг на местни жители в южната част на Москва, в района Западно Бирюльово, прераснал в погром и масови безредици.

 

Напрежението в квартала се появило след убийството на 25-годишния Егор Шчербаков. Младежът се сбил с неизвестен мъж, който обидил приятелката му. В резултат Шчербаков бил смъртоносно ранен с нож. 

 

Убиецът, който според момичето, както и според записите на видеокамерите в района, по външност приличал на имигрант от Кавказ или Централна Азия, се укрил.

 

Местни жители се събраха на спонтанен митинг пред полицейското управление с искане да бъде заловен и наказан убиецът, да се затегне имиграционното законодателство и да се закрие местната борса за плодове и зеленчуци, сборище на нелегални имигранти.

 

Днес следобед започнал нов "народен митинг", включително с искане за оставка на местната управа.

 

Тълпа от над 500 души под предводителството на радикални националисти и футболни фенове се насочила към търговския комплекс "Бирюза", започнала да разбива витрини и се опитала да нахлуе в сградата, която се смята за мястото, където в квартала се събират имигранти. Пребити са няколко души, които попаднали на пътя на тълпата. В сградата избухнал малък пожар от хвърлени димки.
В настъпилото меле по полицаите хвърляли камъни, бутилки и метални предмети, а те отвърнали с удари с палки, макар че според руските медии полицията проявила сдържаност и се опитвала да разпръсне и удържи хората.

 

Демонстрантите са основно националистически настроени младежи, но присъстват и доста местни жители, в това число хора с малки деца. Интерфакс съобщи, че минимум един полицай е пострадал, лицето му било окървавено. Местните жители обвиняват полицията, че не взима достатъчно мерки срещу престъпленията на имигрантите. Сред множеството се чували призиви да се затвори Москва за имигранти.

 

През изминалата нощ издирването на убиеца се активизирало, започнали масови хайки за имигранти. Властите отчетоха стотици проверени. Днес случаят беше поет от следствието за особено важни криминални дела, а полицията обяви награда за информация за залавянето на предполагаемия убиец от 1 милион рубли, което е около 22 800 евро.